La Piazzola

Restaurant

Little Venice is an Australian Italian cuisine located in the heart of Drummoyne in Sydney since 2005. The restaurant has great reception in the neighbourhood, pizza take away is the main service and the competitors are a few blocks away. The building is a commercial area in a convergent point in the suburb, a mixture between the modernity and traditional architecture in the city. A great opportunity to bring to the clients a refurbishment environment for dinner.

 

The client is looking to modify the space to enable the tables on both sides of the restaurant for dining. The Little Venice is the current name, but they consider that the reference to an Italian place is convenient for the new space. Also, they want to increase the consume in the place without forgetting the takeaway service. 

 

Client expectation

  • Revitalize the environment and make it cosy and bright

  • Involve traditional elements of Venetian architecture

Analysis activities in floor plan proposal

Main entry

Elevation 

The proposal for a new Italian restaurant included the new brand and interior refurbishment. The Little Venice is the reference of a piece of Italy in Australia, a place to share and enjoy with family and friends. La Piazzola is the open front yard outside of the building where the trades used to place the handmade products and homemade food. This little market gave life to the artisanal workshops in the small streets in the Venice of the small timber doors and big glass windows. The project brings this open idea inside of the building.

Logo proposal

Facade

Sitting area

A narrow frontage is divided by two sides along with the building, an open kitchen and stone oven for pizza, another hand the seating area. The façade on the south from the main road to the north end enclosed the terrace with glass panels on the interior open plaza of the architecture. The arch in the façade and the middle is reminiscent of the Italian frames along the channels and gondolas.

 

A monochromatic terracotta palette combined rough textures, a grey terrazzo for flooring, tabletops and limestone for benchtops in contrast of the gold brass strips for accents. It is a dialogue between the industrial modernity and antique finishes; also, well accompanied by the pendant LED clear glass bulbs lights. 

Sitting area in Terrace

Open kitchen

Pizza oven

Date

2019

Type

Hospitality

Client

La Piazzola

Location

Drummoyne, Sydney

Size 

116m2

Software

AutoCAD

Rhino

VRay

Photoshop

CONTACT

  • Black LinkedIn Icon

© 2019 by Bianca Castillo